Výhody a nevýhody Slovinska

Dlouho jsem se neozvala. Možná snad proto, že psaní Bakalářky a praxe v Autistické škole nejsou tak zajímavá témata na psaní. A nebo možná proto, že jsem každý den vstávala v 6 a v 11 padala vyčerpáním rovnou do postele. Zvažovala jsem, zda vůbec mám pokračovat v psaní, když už mi ten Erasmus vlastně skončil. (milion brečících smajlíků) Ale zase si říkám, že když budu mít o čem psát, proč bych se nepodělila se světem. (nebo s těmi pár lidmi, kteří to doopravdy čtou..)
Jeden článek na uzavření Erasmu jak se patří mi ještě chybí do počtu a to celkové shrnutí, aneb proč byste měli jet studovat zrovna na Slovinsko. A o tom jsem se rozhodla psát dnes.

Začněme tedy plusy. Slovinsko je samo o sobě nádherná země. Rozhodně bych ji doporučila navštívit všem milovníkům přírody, všelijakých sportů (ať se jedná o vodní, či zimní) a nadšeným horalům. (a horalkám, haha) V létě můžete ve Slovinsku zkusit rafty, canyonning (to je takový přírodní aquapark, jestli to neznáte), kajaky, ferraty... Můžete se zajet vykoupat k moři, jelikož má Slovinsko i kus svého vlastního pobřeží (a nebo jet do Chorvatska, které je coby kamenem dohodil) A v zimě se na vás budou těšit krásné svahy poseté sněhem asi tak od listopadu do března.
Já studovala v Lublani, v hlavním městě této kouzelné zemičky. Ani Lublaň není zrovna veliká, jelikož má asi 300 000 obyvatel a ne nadarmo se označuje za studentské město.

Studenti si ve Slovinsku chrochtají blahem. Za největší výhodu pokládám Studentské boni. Abych vám to vysvětlila, každý student má 20 bonů na měsíc, které může využívat vždy po 4 hodinách (takže klidně 2x denně do vyčerpání) Jednoduše řečeno to jsou příspěvky na jídlo od státu. Dají se využívat ve většině restaurací po celém Slovinsku. V reálu to tedy vypadá tak, že přijdete do restaurace, dostanete celé menu (salát, polévku a hlavní chod), totálně se přecpete a zaplatíte od 0 do cca 5 eur podle restaurace. No co víc si přát??

Abyste se mohli takhle nacpávat, potřebujete to taky někde spálit žejo. Jako nejlepší a nejlevnější forma transportu je v Lublani kolo. Zaplatíte 3 eura na rok a můžete si půjčovat kola ze stojanů do 1 hodiny zdarma. Kromě toho je Lublaň tak malá, že se všude dostanete i pěšky.
Pro větší sportovce se na nabízí rozlehlý Tivoli park na běhání a procházky, či bezplatná posilovna na kolejích na Rožné dolině, zde se konají i různé lekce od acroyogy po kardio cvičení také zdarma.  V případě hezkého počasí na kolejích najdete i venkovní workoutové hřiště. (A nebo tam můžete cvičit v tom největším slejváku, jako my..)


Co se týče školy, záleží hodně na konkrétní fakultě, ale pedagogická fakulta je boží! Zajímavé předměty, vstřícní učitelé, opravdu nevím, co bych vytkla!

Co se týče nevýhod, po 9. hodině v obchodech nekoupíte alkohol. (Takže lepší mít zásoby!) V neděli je většina obchodů zavřená úplně.
Na podzim v Lublani celkem dost prší, na to by člověk měl být také připraven. Hlavně psychicky.
Jezdit opilý na kole není dobrý nápad. Pokuta se šplhá od 300 eur výš (mnohem výš).

No a co mi Erasmus celkově dal a co mě naučil??
- dojíst jídlo v restauraci (i když je to porce pro dva kulturisty)
- být otravná i v angličtině, tím jak jsem ukecaná
- tetris level master při balení kufrů na půl roku
- zdobit si pokoj fotkami
- špatné vtipy
- nové chlastací hry (třeba Flunky ball, ať už je tu léto!)
- jezdit spontánně na výlety, chodit po horách, chodit po horách a chodit po horách!
- že když vás lidi mají rádi, tak to poznáte
- že mluvit s kamarády o problémech je nápomocné
- že pozitivní energie přitahuje ještě pozitivnější energii
- objímat lidi
- že některé stereotypy jsou pravdivé
- že přes všechny kulturní odlišnosti jsme vlastně všichni úplně stejní (až občas zapomínáme, že spolu musíme mluvit anglicky a ne ve svých rodných jazycích)
- diskutovat v angličtině jakákoliv témata (včetně veganství, politiky nebo životní filozofie)
- že jsou lidé úžasní
- báječné přátelé ze všech koutů světa
- nebát se, přijímat výzvy a zkrátka naplno žít!

Jsem si vědoma, že tenhle článek může být pro mnohé nezáživný. Přesto věřím, že někomu může pomoct při rozhodování, či přípravě na Erasmus ve Slovinsku.
Jo a chcete vědět, jak se vyhnout poerasmové depresi??? Nenechte se semlít starým nudným životem, podnikejte věci, cestujte, přijímejte nové výzvy, žijte! Tímhle způsobem se celý váš život stane jedním velkým Erasmem a vy nebudete mít nad čím smutnit.

Z Krakowa posílá objetí,
Vaše Alenka

Komentáře

  1. Co je to prosím "Flunky ball ??? :D :p :D a myslím, že neznám pozitivněji naladěného človíčka, než jsi ty Alenko, ať to tak zůstává coby stálice na jasném hvězdném nebi :) ;) :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky